JOC
COEDUCADOR
El joc és una manera de socialitzar, relacionar pensaments, adquirir rols socials i culturals, i aprendre valors. Els infants poden desenvolupar models d'actuació i conducta, desenvolupant la seva imaginació amb les seves vivències. Els infants fan del joc un simulacre de la vida adulta, adoptant comportaments, rols i actituds presents al seu entorn. Així com la manera de relacionar-se entre dones i homes, i amb l'espai. Segons Solsona (2016) "Tot això influeix profundament en la construcció de la personalitat i de la identitat de les criatures en les primeres etapes de vida" (p.41).
Els infants han de tenir l'oportunitat, o més ben dit la llibertat de jugar al que vulguin, tenint en compte les seves preferències i no encasellant-se en uns rols determinats pels estigmes socials o fins i tot pel tipus de joguines que els hi regalen.
Els adults tenim la gran responsabilitat de disposar jocs i joguines que no fomentin accions sexistes. Amb aquesta idea, algunes de les pràctiques que podem dur a terme són:
Oferir als infants un espai de confiança, on ells puguin desenvolupar el joc que desitgin.
Ús de joguines no estereotipades. El fet de delimitar els cotxes als nens i les cuinetes a les nenes, no només implica en caure en els estereotips sexistes, sinó que delimita als infants en molts aspectes. Les joguines podem ser un gran reforç del model coeducador, sempre que se seleccionin amb criteris no sexistes:
- Joguines que respectin l'entorn i el medi ambient, les quals desenvolupin l'observació, la constància i la paciència.
- Joguines que conviden a gaudir en grup, que fomentin la cooperació i la col·laboració igualitària.
- Jocs que estimulen el pensament crític, la reflexió i la curiositat.
A l'aula, en el cas de l'escola i a casa, hem d'oferir una varietat de diferents tipus de joguines, sense dependre del gènere de l'infant.
No només s'han d'utilitzar joguines, el material no estructurat (teles, branques, pedres, caixes, etc.) aporta una gran varietat d'opcions de joc, a més de ser un gran estímul per a la imaginació i la creativitat.
Programar activitats on els infants es puguin disfressar i adoptar el paper que desitgin, és a dir, que siguin el que vulguin ser sense cap mena de repercussió.
Solsona, N. (2016). Ni princeses ni pirates. Per educar nens i nens en llibertat. Eumo Editorial.