
CONTRA ELS ESTEREOTIPS DE GÈNERE, PER LA IGUALTAT
La societat acostuma a reforçar actituds i designar comportaments, amb relació al sexe de l’infant. Aquest fet pertany als denominats estereotips de gènere. Els estereotips són idees o creences arrelades, relacionades amb quins haurien de ser els rols i els comportaments dels homes i de les dones en la societat.
Els estereotips de gènere produeixen situacions de desigualtat i discriminació entre els homes i les dones. Encara que aquesta realitat s’està transformant, a poc a poc, en un món més igualitari, són moltes les desigualtats i discriminacions amb les quals convivim i no som conscients. Per això, plantejaré alguns aspectes de l’actualitat que mostren diferenciacions que podem passar desapercebudes. Amb això m’agradaria cridar l’atenció del vostre pensament crític i convidar-vos a la reflexió.
MODA INFANTIL
¿Perquè la roba de nens i nenes és diferent?
La discriminació sexual a l'àmbit de la moda infantil és una realitat poc visibilitzada, encara que és un aspecte social de gran repercussió.
Vull compartir aquest vídeo de na Daisy, una nena de 8 anys, que centra la seva reflexió en la discriminació sexista a la moda infantil. Al vídeo mostra el tipus de missatges que podem trobar a les samarretes dirigides a nens (valent, heroi) i les potencialment dirigides a les nenes (guapa). En resposta, ella llança la pregunta: "Per què les nenes han de ser boniques i els nens aventurers?" També, com els missatges dirigits als nens són significatius i motivacionals, mentre els dirigits a nenes no diuen res, no són inspiradors ni animen a superar-se.
JOGUINES
PUBLICITAT
ESTEREOTIPS SEXISTES, UN PROBLEMA TAMBÉ D’ELLS
Per iniciar aquest apartat, vull compartir la vivència que relata el periodista Mikel López, al pròleg del llibre Ni forts ni valents de l’autora Thaïs Gutiérrez:
Vaig ser un nen que no s’havia de fer el llit – les meves germanes, sí –, que no podia jugar més que a jocs «de nois», que no havia de mostrar cap tipus d’interès per res que fos femení sota l’amenaça immediata de ser ridiculitzat, i a qui se li exigia la duresa suficient per reprimir qualsevol expressió de sentiments que no fossin el cabreig o la ira. Un noi que mai se li va permetre ser marieta, perquè gairebé tothom del seu entorn pensava que poques coses hi havia pitjors que això.
[...] A 5è d’EGB vaig tenir un mestre obsessionat amb les «marietades». Ell anomena així qualsevol mostra de sensibilitat o delicades per part dels seus alumnes, tots nois. Podia ser un dibuix, un adhesiu en un llibre, un adorn en el nostre pupitre, un peça de roba que vestíem o el més mínim gest que ell consideres poc masculí. Tan aviat com aquest senyor descobria alguna persona amb una «marietada» entre mans, sotmetia a escarni públic el marieta en qüestió [...] (p.10-11).
Hi ha homes que també han patit i/o pateixen les conseqüències de créixer en una societat regida pel pensament androcèntric. Encara que, el sexe femení ha estat i és el més perjudicat per la discriminació per gènere, cal posar-se en la pell dels homes quan s’han vist obligats a ocultar les seves preferències i la seva personalitat per no rebre el rebuig de la societat.
En tot moment, ha de quedar clar que la coeducació és la resposta a la llibertat i a la igualtat de tots els gèneres, sense cap mena de distinció.
Gutiérrez, T. (2020). Ni forts ni valents. Bridge Editorial.
L'agrupació Tenerife Violeta - agrupació creada amb la finalitat d'oferir informació i formació en matèria de gènere -ens presenta la influència i les conseqüències del comportament sexistes dels adults en els infants.

"Conforme vayáis creando vuestra propia mirada violeta os será más fácil descubrir muchos más elementos sexistas, y sabréis cómo observarlos y ponerles solución"